TANG SOO DO – de weg van de hand van Tang
Er is veel historische connectie tussen de traditionele karate systemen.
Bijvoorbeeld wanneer Tang Soo wordt geschreven met Chinees Hanja karakters, is de uitspraak in het Japans Kara Te. Lege Hand. Deze samenhang is in het begin sterk onderdrukt door de voorheen slechte betrekkingen tussen Japan, China and Korea. Veel katas (stijlvormen) in karate zijn nog steeds vergelijkbaar en dragen soms zelfs ook dezelfde naam.
Tussen 1936 en 1945 combineerde grootmeester Hwang Kee het Soo Bahk Do en de Tang-methode en richtte vervolgens het Tang Soo Do – Moo Duk Kwan (instituut voor krijgskunsten) op.
Tang Soo Do is ontworpen als een effectieve vorm van zelfverdediging. In de wedstrijd spelen uiterlijke vorm, stijl en beheersing van (defensieve) technieken een centrale rol. De wedstrijden worden vooral georganiseerd om de samenwerking en verbroedering tussen beoefenaars over de hele wereld aan te moedigen. Gevechten worden georganiseerd onder het ‘contact arme’ of ‘point stop’ systeem. Eveneens gericht op de beheersing van technieken en de veiligheid waardoor verwondingen zoveel mogelijk worden uitgesloten. Het plezier is het belangrijkste doel.